Vilken av Kanarieöarna har störst chans till sol?

…och är de sju kanarieöarna under samma sol?
Det skulle man kanske kunna tro, men det är faktiskt så att vädret skiljer sig något mellan de olika öarna. Jag tipsar nedan om vilken del på varje ö som klarar sig undan regn och moln.

Väder Gran Canaria
Just klimatet på Gran Canaria är väldigt speciellt eftersom ön skapar sitt eget vädersystem. Gran Canaria har genomsnittliga årliga temperaturer från 18 till 25 grader, vilket gör att klimatet och vädret på Gran Canaria är milt och härligt året om. Anledningen till det soliga vädret beror på fräsha och fuktiga vindar från Azorerna. Dessa vindar tillsammans med de bergiga områdena på Gran Canaria resulterar i de bästa kustområdena och klimatet inte bara på Kanarieöarna utan i hela Europa. Så det är förstås vädret och de långa sandstränderna som lockar många att resa till Gran Canaria.

Och när det kommer till att resa så letar också många hellre efter billiga flygresor till Kanarieöarna istället för Grekland. Det beror på den politiska och ekonomiska oroligheten som existerar i Grekland just nu. Mitt tips till dig som vill jämföra pris på en flygbiljett mellan Kanarieöarna och Grekland är att besöka hemsidan Flygresor.se här. Med deras verktyg Prisjägaren kan du göra sökningar över en längre tidsperiod, vilket är smidigt när du inte vet hemresedatum.

väder gran canaria
Solnedgång över Gran Canaria

För att undvika moln, regn och vind så ska du hålla dig borta från norra delen av ön då nordliga vindar drar in från havet. På sydkusten är det nästan sol alla årets dagar och det kan skilja 200 soldagar mellan norra och södra kusten. När du befinner dig på Gran Canaria så ska du följa väderprognoser från Arguineguin eller Puerto Rico för bästa resultat.

Väder Fuerteventura
När det gäller väder på Fuerteventura så har Sahara-öknen i Afrika stor inverkan på öns klimat. Öknen gör att Fuerteventura har det torraste klimatet av alla kanarieöar och det händer att ön drabbas av sandstormar. Med vinden kommer också gräshoppor från Afrika. Trots de heta vindarna från Sahara så kyler havet av temperaturen. De högsta temperaturerna ligger på 27 grader på vintern och 37 grader på sommaren. De lägsta ligger på 15 grader på vintern och 20 grader på sommaren.

Väder Lanzarote
Klimatet och vädret är i stor grad varierande på Lanzarote. Runt ön blåser så kallade passadvindar som är en typ av tropisk vind som kan medföra både nederbörd och torr luft. Precis som Fuerteventura så kan Lanzarote drabbas av sandstormar vilket kan ge temperaturer upp mot 40 grader. Normalt ligger dock temperaturen på mellan 30 och 35 grader varmt och på nätterna omkring 20 grader.

Väder Teneriffa
Den södra delen på Teneriffa har fler soltimmar än den norra, precis som på Gran Canaria. På västra sidan av Teneriffa är landskapet bergigt vilket gör att det ofta regnar där. I norra delen av Teneriffa har befolkningen haft problem med skogsbränder vilket gjort att man varit tvungen att evakuera.

Öken Kanarieöarna
Klimatet kan variera stort på vissa av Kanarieöarna

3 svar på ”Vilken av Kanarieöarna har störst chans till sol?”

  1. Hej!
    Jag har varit på Gran Canaria och Fuerteventura och föredrar Gran Canaria.
    Rekommenderar att man hyr en bil, annars missar man vackra platser och sevärdigheter.

Kommentarer är stängda.